Strona główna Ryż do sosów z mięs i drobiu

Ryż do sosów z mięs i drobiu

Ryż, Dodatki « poprzedni | następny »
iwi69 - Przepis na: Ryż do sosów z mięs i drobiu offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 200
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ryż do sosów z mięs i drobiu
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Jest to bardzo dobry ryż, który prawie robi się sam


trudność: łatwe
czas:

Ryż do sosów z mięs i drobiu - SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ryżu (250ml)
  • 1/2 cebuli średniej wielkości
  • szczypta kminku, sól, pieprz mielony
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek

Ryż do sosów z mięs i drobiu - PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlać oliwę z oliwek-ok 3 łyżek, cebulę obrać pokroić w kawałki i zeszklić, dodać ryż i lekko podsmażyć, dodać kminek, pieprz, wymieszać i dodać kostkę rosołową rozpuszczoną w szklance cieplej wody. Wymieszać - dodać 1 i 1/2 szklanki cieplej wody doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogrzewanie garnka, przykryć pokrywką z dziurkami i dusić ok 20-25 min. Spróbować wodę jak mało słone dodać soli. Na koniec skropić sokiem z cytryny - jeżeli ryż nie będzie jeszcze gotowy dodać troszeczkę wody. Dusić aż ryż będzie al dente. W przypadku gdyby było zbyt dużo wody a ryż już zrobiony odkryć i zostawić na kilka minut do odparowania wody.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ryż do sosów z mięs i drobiu (strona 1 z 1)  
Jojo

Jojo
offline

2010-09-19 14:21
Podoba mi sie taki ryz :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryż
Zupa z żółtej cukinii z ryżem Pilaw z kokosową nutą Zapiekany ryż z kruszonką i bananami
Chińszczyzna na ostro Risotto z paluszkami surimi Risotto z kurczakiem i cukinią
Ryżowo-marchewkowe kotleciki drobiowe Paprykarz z tuńczyka Sypki ryż z jabłkami
Ryżowy przekładaniec Risotto z podgrzybkami Rolada z mielonego z ryżem,grzybami i marchewką

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane