Strona główna Ryż do sosów z mięs i drobiu

Ryż do sosów z mięs i drobiu

Ryż, Dodatki « poprzedni | następny »
iwi69 offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 200
zdjęcia: 1 z 1
Ryż do sosów z mięs i drobiu
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Jest to bardzo dobry ryż, który prawie robi się sam


trudność: łatwe
czas:

Ryż do sosów z mięs i drobiu - SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ryżu (250ml)
  • 1/2 cebuli średniej wielkości
  • szczypta kminku, sól, pieprz mielony
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek

Ryż do sosów z mięs i drobiu - PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlać oliwę z oliwek-ok 3 łyżek, cebulę obrać pokroić w kawałki i zeszklić, dodać ryż i lekko podsmażyć, dodać kminek, pieprz, wymieszać i dodać kostkę rosołową rozpuszczoną w szklance cieplej wody. Wymieszać - dodać 1 i 1/2 szklanki cieplej wody doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogrzewanie garnka, przykryć pokrywką z dziurkami i dusić ok 20-25 min. Spróbować wodę jak mało słone dodać soli. Na koniec skropić sokiem z cytryny - jeżeli ryż nie będzie jeszcze gotowy dodać troszeczkę wody. Dusić aż ryż będzie al dente. W przypadku gdyby było zbyt dużo wody a ryż już zrobiony odkryć i zostawić na kilka minut do odparowania wody.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ryż do sosów z mięs i drobiu (strona 1 z 1)  
Jojo

Jojo
offline

2010-09-19 14:21
Podoba mi sie taki ryz :)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ryż
Ryż smażony po kantońsku z łososiem i warzywami Ryżowo-grzybowy placek na zimno Ryżowy kwiat z dodatkami
Ryż z mięsem mielonym Proste dyniowe risotto Krokiety z farszem ryżowo kurkowym
Pierś z kurczaka z ryżem Risotto pełne jesieni Pierś z indyka z kalarepką i ryżem
Ryż podsmażany z mięsem mielonym Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szpinakiem Mięso mielone z ryżem i boczkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane