iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Ryż do sosów z mięs i drobiu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jest to bardzo dobry ryż, który prawie robi się sam

Ryż do sosów z mięs i drobiu

Składniki:

Ryż do sosów z mięs i drobiu

 

 

  • 1 szklanka ryżu (250ml)
  • 1/2 cebuli średniej wielkości
  • szczypta kminku, sól, pieprz mielony
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1/2 cytryny
  • oliwa z oliwek

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż do sosów z mięs i drobiu
Do garnka wlać oliwę z oliwek-ok 3 łyżek, cebulę obrać pokroić w kawałki i zeszklić, dodać ryż i lekko podsmażyć, dodać kminek, pieprz, wymieszać i dodać kostkę rosołową rozpuszczoną w szklance cieplej wody. Wymieszać - dodać 1 i 1/2 szklanki cieplej wody doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogrzewanie garnka, przykryć pokrywką z dziurkami i dusić ok 20-25 min. Spróbować wodę jak mało słone dodać soli. Na koniec skropić sokiem z cytryny - jeżeli ryż nie będzie jeszcze gotowy dodać troszeczkę wody. Dusić aż ryż będzie al dente. W przypadku gdyby było zbyt dużo wody a ryż już zrobiony odkryć i zostawić na kilka minut do odparowania wody.

Tagi:

ryż