Ryż grzybowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tak przygotowany ryż ma o wiele lepszy smak doceniany nawet przez nielubiejących tego zboża, można jeść nawet bez dodatków.

Ryż grzybowy

Składniki:

Ryż grzybowy

 

  • 2 szklanki ryżu;
  • 2 łyżki oleju (dałem z pestek winogron);
  • 2 szklanki(niepełne) gorącej wody;
  • 1 kostka bulionu grzybowego;
  • 1 szklanka mleka;
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej.

Sposób przygotowania:

Ryż grzybowy
Do 2 l garnka najlepiej stalowego (używam do tego celu patelnię ze stali kwasoodpornej z podwójnym dnem >patrz foto) wlej olej, porządnie rozgrzej i wrzuć wypłukany ryż, podsmaż lekko, mieszaj i pilnuj, żeby nie przypalił się, a wciągnął wodę ze swojej powierzchni. Jeśli niektóre ziarna lekko zbrązowieją nie przejmuj sie tym, wlej rozpuszczony w wodzie bulion, wsyp paprykę i przykryj, postaw naczynie na krążku dystansowym, a po chwili zmniejsz płomień na prawie minimum, wlej drugą szklankę wody, wymieszaj całość, po chwili jeszcze raz zamieszaj całość , zawsze od dna(!)Przykryj. Gdy woda zostanie wchłonięta wlej mleko, porządnie wymieszaj. Pozostaw na ok 10 minut na ogniu sprawdź twardość (lepszy jest lekko twardy (al dente). Jeśli za twardy dolej wrzątku ok 100ml, po 5 min sprawdź. Soli jest w bulionie dosyć tak więc nie trzeba dosalać. Dobrze jest po wlaniu każdorazowym płynu , odsunąć ryż od brzegów patelni, nie trzeba wówczas tak często mieszać, gdyż brzegi najszybciej się nagrzewają i mogą ryż przypalić, mieszaj w momencie uzupełniania płynu. Po każdorazowym mieszaniu naczynie przykrywaj by uniknąć nadmiernej utraty wody i temperatury. Wstępne"grzanie" dobrze jest robić na patelni ustawionej bezpośrednio na ogniu. Wygodniej jest przyrządzać ten ryż na patelni, większa powierzchnia pozwala na równomierne dochodzenie ryżu i nie wymaga częstego mieszania. Tak przygotowany ryż nawet może być odgrzany na drugi dzień, w tym samym naczyniu:postaw je tylko na płytce dystansowej, włącz minimalny płomień, wlej nieco wody przykryj, od czasu do czasu zamieszaj, też będzie „al dente”, jakby przed chwilą przyrządzony. ........................................................... ......." Przepis ten przenoszę spod mojego byłego już"martwego" nicka >45Kazik< w związku ze złośliwą(!)zemstą i odmową przeniesienia hurtem wszystkich przepisów."

Tagi:

ryż winogrona