mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryż kleisty z curry i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny, kleisty, sycący dodatek ryżowy do obiadu :)

Ryż kleisty z curry i parmezanem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż kleisty z curry i parmezanem

 

Sposób przygotowania:

Ryż kleisty z curry i parmezanem
Ryż płuczę, osączam dokładnie. Cebulę obieram i drobno siekam.
W rondlu rozgrzewam masło, dodaję posiekaną cebulkę. Gdy cebula się zeszkli dodaję kolejną łyżkę masła i wsypuje ryż. Smażę wszystko na średnim ogniu około 2 minuty aż ryż stanie się szklisty. Następnie wlewam stopniowo gorący bulion - po 1/3 szklanki i gotuję aż ryż wchłonie cały płyn. Znowu dodaję 1/3 szkl. bulionu, mieszam i gotuję. Powtarzam czynność, aż do wyczerpania bulionu. Gotowanie trwa ok. 20-25 minut. Gdy ryż znacznie zwiekszy swą objętość i będzie prawie miękki dodaję kurkumę i curry. Dodaję także śmietanę, sól i pieprz. Na koniec dodaję starty parmezan i mieszam. Podaję na gorąco do mięsnych czy rybnych dań.
Ryż kleisty z curry i parmezanem
W rondlu rozgrzewam masło, dodaję cebulę i chwilę smażę
Ryż kleisty z curry i parmezanem
Do cebuli dodaję masło i wsypuję ryż, chwilę smaże ok. 2 minut
Ryż kleisty z curry i parmezanem
DO ryżu wlewam stopniowo bulion i smażę aż wchłonie płyn

Tagi:

ryż tarta