Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryż marchewkowy na bulionie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Delikatny dodatek do II Dań. Doskonały do gotowanych mięs , szczególnie drobiu. Można też ugotować go na wywarze warzywnym i podawać do dań jarskich.

Ryż marchewkowy na bulionie

Składniki:

Ryż marchewkowy na bulionie

 

  • 10 dag suchego ryżu parabolicznego ( 1 torebka)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1,25 szklanki bulionu ( drobiowy lub warzywny)
  • 1/2 szklanki utartej na grubych oczkach tarki jarzynowej marchewki

 

Sposób przygotowania:

Ryż marchewkowy na bulionie
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem . Wsypać utartą marchew i smażyć mieszając kilka minut , aż marchewka się ,, zeszkli,,. Dodać ryż i smażyć razem tak by ziarna ryżu pokryły się tłuszczem. Zalać bulionem. Gotować na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę , będzie miękki i sypki. Odstawić na 15 minut ,, w piernaty,, tzn. zawinąć np. w koc.

Tagi:

ryż marchewka