Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Ryż+ mięso mielone+ kapusta.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gołąbki w nowej odsłonie.

Ryż+ mięso mielone+ kapusta.

Składniki:

Ryż+ mięso mielone+ kapusta.

 

  • 0,5 kg mielonego
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • pół dużej kapusty pekińskiej
  • 2 cebule
  • jajko
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • pół papryki
  • pół pęczka koperku (niekoniecznie)
  • łyżka koncentratu
  • pół łyżeczki cukru – cukier dodaje potrawą z pomidorami lub koncentratem lepszego smaku
  • kilka pieczarek

Sposób przygotowania:

Ryż+ mięso mielone+ kapusta.
Mięso doprawiamy jak na kotlety, ale w miejsce bułki dajemy gotowany ryż oraz koperek i pokrojoną paprykę. Po dodaniu jajka, mieszamy dokładnie i odstawiamy na chwilę. Ryż ściągnie nadmiar wilgoci. Jeśli nadal będzie rzadkawe proponuję dodać łyżkę lub dwie manny. Kapustę, cebulę, pieczarki kroimy i wrzucamy do szerokiego naczynia. Dusimy na oleju jakieś 10 min. Z masy mięsno-ryżowej formujemy kulki i układamy na kapuście. Dusimy pod przykryciem jakieś 15 minut. Wyciągamy kulki, a do kapusty dodajemy koncentratu i doprawiamy ostatecznie. Smacznego :)