gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 785]

Ryż na ciepło z botwinką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak naprawdę nie robiłam żadnych dań z botwinką ale musiałam to zdecydowanie zmienić. To jedna z moich propozycji na szybkie proste danie.

Ryż na ciepło z botwinką

Składniki:

Ryż na ciepło z botwinką

 

  • 20 dkg ryżu
  • 1 cebula
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek pora
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki bulionu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • koperek zielony siekany
  • olej do podsmażenia

Sposób przygotowania:

Ryż na ciepło z botwinką
Cebulę i por kroimy drobno. Ząbki czosnku kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce Koperek siekamy.

Botwinkę myjemy i drobno kroimy z łodyżkami jeżeli są już małe buraczki to ścieramy je na tarce. Gotujemy ryż al dente w osolonej wodzie.

Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy cebulę i czosnek podsmażamy. Do cebuli dodajemy marchewkę, por i botwinkę wlewamy połowę bulionu mieszamy i gotujemy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak warzywa bedą już miękkie dodajemy ryż mieszamy i chwilę podgrzewamy. Jeżeli trzeba to wlewamy jeszcze trochę bulionu. Do ryżu dodajemy posiekany koperek podajemy na ciepło.