gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ryż na mleku z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ryż na mleku z musem truskawkowym to szybki i smaczny deser, który będzie smakował zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Ryż na mleku z musem truskawkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż na mleku z musem truskawkowym

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 250 gram mrożonych truskawek
  • 1,5 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku z musem truskawkowym
Truskawki rozmrażamy i odcedzamy z soku (który powstał podczas rozmrażania). Truskawki przekładamy do miseczki, wsypujemy cukier puder i miksujemy blenderem na mus. Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego się mleka wsypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż napęcznieje (od czasu do czasu mieszamy ryż, aby się nie przypalił). Ryż nakładamy do filiżanki i i przewracając wykładamy zawartość na talerz. Ryż polewamy musem truskawkowym.
Ryż na mleku z musem truskawkowym
Truskawki przekładamy do miseczki, wsypujemy cukier puder i miksujemy blenderem na mus.
Ryż na mleku z musem truskawkowym
Do gotującego się mleka wsypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż napęcznieje.

Tagi:

ryż