Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1072]

Ryż na mleku z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19

Taki ryż możemy przygotować bardzo szybko na pyszny podwieczorek. Ryż polany truskawkowym gorącym musem z nutką cynamonu to coś pysznego. Zapraszam.

Ryż na mleku z truskawkami

Składniki:

Ryż na mleku z truskawkami

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu ( łącznie 20 dag )
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • woda do gotowania

mus:

  • 50 dag świeżych truskawek
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku z truskawkami
1. Wodę zagotowujemy z mlekiem i szczyptą soli, wkładamy ryż w woreczkach i gotujemy do miękkości ryżu. Następnie ugotowany ryż dokładnie odsączmy z wody i wyjmujemy z woreczków.

2. Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki, miksujemy blenderem na gładki mus i przekładamy do garnka.

3. Mus z truskawek zagotowujemy dodając cynamon i cukier do smaku.

4. Na talerze nakładamy porcje ryżu i polewamy truskawkowym gorącym musem.

5. Podajemy i smacznego. 

Tagi:

owoce ryż