nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Ryż na słodko z cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne wykorzystanie ryżu do dania na słodko. Szybko się przygotowuje i bardzo smakuje;-) Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek.

Ryż na słodko z cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż na słodko z cynamonem

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż na słodko z cynamonem
1. Mleko wstawiamy na gaz i gotujemy do wrzenia. Dodajemy cukier i masło. 2. Odmierzamy szklankę ryżu, dokładnie go opłukujemy i wsypujemy go gotującego się mleka. 3. Gotujemy stale mieszając, by ryż nie przypalał się do dna garnka. 4. Gdy w garnku pozostanie nie dużo mleka, zostawiamy pod przykrywką, aż ryż "sam dojdzie" 5. Podajemy ryz na talerzyki, posypujemy cukrem i cynamonem.
Ryż na słodko z cynamonem
Zagotowujemy w garnku mleko.
Ryż na słodko z cynamonem
Gdy mleko będzie wrzeć wsypujemy ryż.
Ryż na słodko z cynamonem
Gotujemy, ciągle mieszając, potem wyłączamy i przykrywamy.
Ryż na słodko z cynamonem
Podajemy ryż na talerzyki.

Tagi:

ryż