Ryż na sypko

Wiem, wiem...można kupić ryż w torebkach, ale ja zawsze gotuję zwykły, na wagę i zawsze jest dobry.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ryż na sypko
Do gotowania na sypko kupujemy ryż długoziarnisty. Może być biały, złoty albo brązowy.Odmierzamy potrzebną ilość ryżu. Przesypujemy ziarna na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą aż będzie ściekała czysta i przeźroczysta - wypłukujemy w ten sposób skrobię. Ilość ryżu zależy od tego na ile osób gotujemy i czy ma być dodatkiem do np. zupy czy do drugiego dania. U mnie w domu do 2-go dania gotuję 1 szkl. suchego ryżu na 3 osoby. Opłukany, osączony ryż przekładamy do rondla i zalewamy wodą w ilości dwukrotnie większej niż ilość ziarna - to do ryżu białego. Żółty właściwie tak samo a brązowy raczej nieco więcej. Do wody dodaję 1/2 łyżeczki soli i stawiam przykryty rondel na gaz, czekam aż się zagotuje i wtedy zmniejszam gaz do minimum i gotuję ok. 10-15 min.- przez ten czas ryż wchłonie cały płyn i zmięknie, ale będzie sypki. Ryż brązowy gotuje się dłużej. Po zagotowaniu wody można też garnek z ryżem zdjąć z ognia, delikatnie (żeby nie wylać wody!) owinąć gazetami i kocem albo kołdrą aby ciepło nie uciekało i zostawić tak na min. 30-40 min.. Po tym czasie ryż także wchłonie wodę i zmięknie.