Ryż na sypko

Pyza - Porady kulinarne: Ryż na sypko

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
zdjęcia: 1 z 2
Ryż na sypko
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Wiem, wiem...można kupić ryż w torebkach, ale ja zawsze gotuję zwykły, na wagę i zawsze jest dobry.


Do gotowania na sypko kupujemy ryż długoziarnisty. Może być biały, złoty albo brązowy.Odmierzamy potrzebną ilość ryżu. Przesypujemy ziarna na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą aż będzie ściekała czysta i przeźroczysta - wypłukujemy w ten sposób skrobię. Ilość ryżu zależy od tego na ile osób gotujemy i czy ma być dodatkiem do np. zupy czy do drugiego dania. U mnie w domu do 2-go dania gotuję 1 szkl. suchego ryżu na 3 osoby. Opłukany, osączony ryż przekładamy do rondla i zalewamy wodą w ilości dwukrotnie większej niż ilość ziarna - to do ryżu białego. Żółty właściwie tak samo a brązowy raczej nieco więcej. Do wody dodaję 1/2 łyżeczki soli i stawiam przykryty rondel na gaz, czekam aż się zagotuje i wtedy zmniejszam gaz do minimum i gotuję ok. 10-15 min.- przez ten czas ryż wchłonie cały płyn i zmięknie, ale będzie sypki. Ryż brązowy gotuje się dłużej. Po zagotowaniu wody można też garnek z ryżem zdjąć z ognia, delikatnie (żeby nie wylać wody!) owinąć gazetami i kocem albo kołdrą aby ciepło nie uciekało i zostawić tak na min. 30-40 min.. Po tym czasie ryż także wchłonie wodę i zmięknie.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Ryż na sypko  
caroline1983

caroline1983

2010-02-05 18:04
Pyzo opis idealny. Tez gotuje ryz w ten sposób i jeszcze nie miałam z nim problemów.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Juliusz
gość

2010-03-26 00:22
Podaję mój własny sposób. A oto mój przepis: na ryż i kaszę gryczaną, gotuję to w woku wlewam 2 łyżki oleju do dobrze rozgrzanego oleju, wsypuję obojętnie ryż czy kaszę w ilości potrzeb i podpiekam cały czas mieszam tak że ryż czy kasza aby dobrze się rozgrzała ale nie doprowadzam do przepalenia nawet koloru słomkowego,następnie wlewam zimną wodę w ilości zgodnie z przepisami jeżeli będzie nieco więcej wody to nie szkodzi to się odparuje. Po wlaniu wody posolić i gotować pod przykryciem 15- 20 min. po tym czasie odkryć i przeczy mać na czas odparowania na mniejszym ogniu, od czasu do czasu przymieszać.Wówczas ryż czy kasza będzie sypka. Jeśli chodzi kaszę gryczaną to ja więcej przepiekam na oleju.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

uskor
gość

2010-11-14 22:31
a tutaj zanalazłe troch inny sposób ale działa !!!
http://www.dobrysposob.pl/index.php/component/content/category/34-kuchnia?layout=blog
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane