Ryż na sypko

Pyza - Porady kulinarne: Ryż na sypko offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Ryż na sypko
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Wiem, wiem...można kupić ryż w torebkach, ale ja zawsze gotuję zwykły, na wagę i zawsze jest dobry.


Do gotowania na sypko kupujemy ryż długoziarnisty. Może być biały, złoty albo brązowy.Odmierzamy potrzebną ilość ryżu. Przesypujemy ziarna na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą aż będzie ściekała czysta i przeźroczysta - wypłukujemy w ten sposób skrobię. Ilość ryżu zależy od tego na ile osób gotujemy i czy ma być dodatkiem do np. zupy czy do drugiego dania. U mnie w domu do 2-go dania gotuję 1 szkl. suchego ryżu na 3 osoby. Opłukany, osączony ryż przekładamy do rondla i zalewamy wodą w ilości dwukrotnie większej niż ilość ziarna - to do ryżu białego. Żółty właściwie tak samo a brązowy raczej nieco więcej. Do wody dodaję 1/2 łyżeczki soli i stawiam przykryty rondel na gaz, czekam aż się zagotuje i wtedy zmniejszam gaz do minimum i gotuję ok. 10-15 min.- przez ten czas ryż wchłonie cały płyn i zmięknie, ale będzie sypki. Ryż brązowy gotuje się dłużej. Po zagotowaniu wody można też garnek z ryżem zdjąć z ognia, delikatnie (żeby nie wylać wody!) owinąć gazetami i kocem albo kołdrą aby ciepło nie uciekało i zostawić tak na min. 30-40 min.. Po tym czasie ryż także wchłonie wodę i zmięknie.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Ryż na sypko  
caroline1983

caroline1983
offline

2010-02-05 18:04
Pyzo opis idealny. Tez gotuje ryz w ten sposób i jeszcze nie miałam z nim problemów.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Juliusz
gość

2010-03-26 00:22
Podaję mój własny sposób. A oto mój przepis: na ryż i kaszę gryczaną, gotuję to w woku wlewam 2 łyżki oleju do dobrze rozgrzanego oleju, wsypuję obojętnie ryż czy kaszę w ilości potrzeb i podpiekam cały czas mieszam tak że ryż czy kasza aby dobrze się rozgrzała ale nie doprowadzam do przepalenia nawet koloru słomkowego,następnie wlewam zimną wodę w ilości zgodnie z przepisami jeżeli będzie nieco więcej wody to nie szkodzi to się odparuje. Po wlaniu wody posolić i gotować pod przykryciem 15- 20 min. po tym czasie odkryć i przeczy mać na czas odparowania na mniejszym ogniu, od czasu do czasu przymieszać.Wówczas ryż czy kasza będzie sypka. Jeśli chodzi kaszę gryczaną to ja więcej przepiekam na oleju.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

uskor
gość

2010-11-14 22:31
a tutaj zanalazłe troch inny sposób ale działa !!!
http://www.dobrysposob.pl/index.php/component/content/category/34-kuchnia?layout=blog
Skomentuj
Oceń:
0

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane