Ryż na sypko

Pyza - Porady kulinarne: Ryż na sypko offline

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Ryż na sypko
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Wiem, wiem...można kupić ryż w torebkach, ale ja zawsze gotuję zwykły, na wagę i zawsze jest dobry.


Do gotowania na sypko kupujemy ryż długoziarnisty. Może być biały, złoty albo brązowy.Odmierzamy potrzebną ilość ryżu. Przesypujemy ziarna na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą aż będzie ściekała czysta i przeźroczysta - wypłukujemy w ten sposób skrobię. Ilość ryżu zależy od tego na ile osób gotujemy i czy ma być dodatkiem do np. zupy czy do drugiego dania. U mnie w domu do 2-go dania gotuję 1 szkl. suchego ryżu na 3 osoby. Opłukany, osączony ryż przekładamy do rondla i zalewamy wodą w ilości dwukrotnie większej niż ilość ziarna - to do ryżu białego. Żółty właściwie tak samo a brązowy raczej nieco więcej. Do wody dodaję 1/2 łyżeczki soli i stawiam przykryty rondel na gaz, czekam aż się zagotuje i wtedy zmniejszam gaz do minimum i gotuję ok. 10-15 min.- przez ten czas ryż wchłonie cały płyn i zmięknie, ale będzie sypki. Ryż brązowy gotuje się dłużej. Po zagotowaniu wody można też garnek z ryżem zdjąć z ognia, delikatnie (żeby nie wylać wody!) owinąć gazetami i kocem albo kołdrą aby ciepło nie uciekało i zostawić tak na min. 30-40 min.. Po tym czasie ryż także wchłonie wodę i zmięknie.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Ryż na sypko  
caroline1983

caroline1983
offline

2010-02-05 18:04
Pyzo opis idealny. Tez gotuje ryz w ten sposób i jeszcze nie miałam z nim problemów.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Juliusz
gość

2010-03-26 00:22
Podaję mój własny sposób. A oto mój przepis: na ryż i kaszę gryczaną, gotuję to w woku wlewam 2 łyżki oleju do dobrze rozgrzanego oleju, wsypuję obojętnie ryż czy kaszę w ilości potrzeb i podpiekam cały czas mieszam tak że ryż czy kasza aby dobrze się rozgrzała ale nie doprowadzam do przepalenia nawet koloru słomkowego,następnie wlewam zimną wodę w ilości zgodnie z przepisami jeżeli będzie nieco więcej wody to nie szkodzi to się odparuje. Po wlaniu wody posolić i gotować pod przykryciem 15- 20 min. po tym czasie odkryć i przeczy mać na czas odparowania na mniejszym ogniu, od czasu do czasu przymieszać.Wówczas ryż czy kasza będzie sypka. Jeśli chodzi kaszę gryczaną to ja więcej przepiekam na oleju.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

uskor
gość

2010-11-14 22:31
a tutaj zanalazłe troch inny sposób ale działa !!!
http://www.dobrysposob.pl/index.php/component/content/category/34-kuchnia?layout=blog
Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane