marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ryż po kantońsku z krewetkami.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ryż opłukać i dać do wrzącej wody.Gotować z 15 min.Dymkę po- -siekać,krewetki umyć,osolić.Ubić jajka na omlet,usmażyć,krewetki i ryż też.

Ryż po kantońsku z krewetkami.

Składniki:

Ryż po kantońsku z krewetkami.

 

  • 200 g.ryżu długoziarnistego,
  • 50 g.krewetek bez skorupek,
  • 50 g.zielonego groszku z puszki,
  • 3 jajka,
  • 2 cebulki dymki,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Ryż po kantońsku z krewetkami.
Ryż opłukać,a potem wrzucić na gotującą się wodę i gotować pod
przykryciem z 15-17 min.Dymkę umyć i posiekać,a krewetki umyć
i posolić.Ubić jajka na omlet,dodać sos sojowy oraz dymkę.Rozg-
-rzać olej i usmażyć cienki omlet.Gdy ostygnie,pokroić na kwadraty.Usmażyć krewetki z minutę,dodać groszek i nadal smażyć,mieszając.Wyjąć z patelni.Wlać olej na patelnię i usmażyć ryż,dodając pozostałe składniki.Wymieszać i podawać od razu.