ryz po portugalsku

myszka25 - Przepis na: ryz po portugalsku offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 24
ryz po portugalsku
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

ryż ten podaje do głównego dania, np do udek z kurczaka


trudność: łatwe
czas:

ryz po portugalsku - SKŁADNIKI:

  • ryżu długoziarnistego(proporcje podane na dość sporą ilość, u mnie tyle schodzi na 5 osób
  • przecier pomidorowy
  • cebulka
  • oregano,
  • kostka rosołowa
  • chili(jeśli ktoś lubi pikantne potrawy)

ryz po portugalsku - PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju, wsypujemy surowy ryż, pokrojoną drobno cebule, kiedy wymieszamy dokładnie ryż z cebulą, należy zalać go wodą tak aby był całkowicie przykryty nia., dodajemy kostkę rosołową. Dusimy na małym ogniu, mieszamy często i w razie potrzeby dolewamy wody(ryż bardzo ją wchłania) gotujemy tak długo aż ryż zmięknie, po czym dodajemy mały słoiczek przecieru(najlepiej pudliszki z czosnkiem), a kto lubi daje szczyptę chili, mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę oregano, gotujemy tak długo aż woda wyparuje, pilnując aby ryz się nie przypalił. Podajemy gorący do usmażonych udek, lub innego mięsa. Można odgrzewać w mikrofali, jak nam zostanie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do ryz po portugalsku  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki do potraw
Ogórki z cebulką Pomarańczowa surówka Delikatna surówka z jabłkiem
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Kapusta pekińska na ciepło z marchewką
Nutella śliwkowa  Surówka z czerwonej kapusty Kapusta zasmażana z boczkiem
Paprykowa pasta ajwar Fasolka smażona na maśle z bułka tartą Marchewka z groszkiem i brokułami

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane