ryz po portugalsku

myszka25 offline

Starszy Kucharz
Przepisy: 24
ryz po portugalsku
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

ryż ten podaje do głównego dania, np do udek z kurczaka


trudność: łatwe
czas:

ryz po portugalsku - SKŁADNIKI:

  • ryżu długoziarnistego(proporcje podane na dość sporą ilość, u mnie tyle schodzi na 5 osób
  • przecier pomidorowy
  • cebulka
  • oregano,
  • kostka rosołowa
  • chili(jeśli ktoś lubi pikantne potrawy)

ryz po portugalsku - PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju, wsypujemy surowy ryż, pokrojoną drobno cebule, kiedy wymieszamy dokładnie ryż z cebulą, należy zalać go wodą tak aby był całkowicie przykryty nia., dodajemy kostkę rosołową. Dusimy na małym ogniu, mieszamy często i w razie potrzeby dolewamy wody(ryż bardzo ją wchłania) gotujemy tak długo aż ryż zmięknie, po czym dodajemy mały słoiczek przecieru(najlepiej pudliszki z czosnkiem), a kto lubi daje szczyptę chili, mieszamy dokładnie, dodajemy szczyptę oregano, gotujemy tak długo aż woda wyparuje, pilnując aby ryz się nie przypalił. Podajemy gorący do usmażonych udek, lub innego mięsa. Można odgrzewać w mikrofali, jak nam zostanie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do ryz po portugalsku  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki do potraw
Jesienna surówka Smażone ziemniaczane kulki Groszek ptysiowy Eli
Paszteciki z kapustą i grzybami Kolorowa pasta kanapkowa Schab na kanapki z szynkowara
Surówka z kapusty pekińskiej i dyni Surówka z marchewki,jabłka i pietruszki Sos beszamelowy
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem Surówka z porem i pomidorem Surówka z porem i marchewką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane