Ciuciu

Ciuciu

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Ryż po turecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sypki ryż wg. przepisu z Turcji

Ryż po turecku

Składniki:

Ryż po turecku

 

  • 1 szklanka ryżu białego
  • wrzątek do zalania ryżu 0,5 l
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • 4 łyżki masła
  • 2 szczypty kurkumy
  • 2 szczypty soli
  • kardamon 1 owoc
  • pół kostki rosołu wołowego np. Knorr

Sposób przygotowania:

Ryż po turecku
Zagotować wodę i zalać nią ryż, posolić. Pozostawić na 10 minut. Odlać ryż, odsączyć. W garnku roztopić masło. Do masła dodać kardamon i ryż. Nie mieszać łyżką, ale delikatnie podrzucać, jak przy smażeniu naleśników. Przyprawić kurkumą. Prażyć ok. 3 min do 4. Wlać 1,5 szklanki wrzątku z rozpuszczonym rosołkiem. Gotować na dużym ogniu przez minute 2 potem zmniejszyć ogień do minimum. Gotować jeszcze przez 10 min.

Tagi:

ryż