kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Ryż po wietnamsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ryż tak długo płukać bieżącą zimną wodą, aż będzie zupełnie czysta, zostawić na cedzaku do zupełnego odsączenia.

Ryż po wietnamsku

Składniki:

Ryż po wietnamsku

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż po wietnamsku
Ryż tak długo płukać bieżącą zimną wodą, aż będzie zupełnie czysta, zostawić na cedzaku do zupełnego odsączenia. Zalać wrzącą wodą (2 szklanki) i gotować 5 min. na dużym ogniu, aby woda kłębiła się; następnie zmniejszyć ogień, dodać obrane całe cebulki i gotować bez przykrycia, aż woda wyparuje. Usunąć cebulę, posypać gałką muszkatołową, położyć na wierzchu kawałeczki smalcu i przykryć rondel pokrywką. Zawinąć naczynie w ściereczkę i zostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut.

Tagi:

ryż