Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryż smażony

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ryż wypłucz na sicie, po czym mocz przez 30 minut w zimnej wodzie. Po upływie tego czasu wsyp

Ryż smażony

Składniki:

Ryż smażony

 

  • (3 porcje)

 

 

 

  • mała cebula (obrana i drobno posiekana)

 

  • 2 jaja

 

  • 2 łyżeczki sosu sojowego

 

Sposób przygotowania:

Ryż smażony
Ryż wypłucz na sicie, po czym mocz przez 30 minut w zimnej wodzie. Po upływie tego czasu wsyp do wrzącej osolonej wody. Gotuj 12 minut, na koniec dokładnie odsącz.
Na patelni rozgrzej oliwę i, mieszając, zeszklij posiekaną cebulę (nie rumień!). Teraz dodaj uprzednio przygotowany ryż i smaż, aż zacznie brązowieć.
Rozbite widelcem jaja dokładnie wymieszaj z sosem sojowym, po czym wlej do ryżu i smaż na dość dużym ogniu, aż się zetną.
Dopraw ryż do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, podawaj natychmiast po przygotowaniu.