Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Ryż smażony z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dzięki wykorzystaniu tego co mamy pod ręką wyszło pyszne, pożywne i ciekawe danie. Jakie? Lubicie chiński ryż smażony? Jeśli tak to zapraszam na moją wersję hitu wszystkich chińskich barów czyli ryż smażony z boczkiem.

Ryż smażony z boczkiem

Składniki:

Ryż smażony z boczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż smażony z boczkiem
Ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy jajecznicę. Zdejmujemy ją na bok. W woku lub na głębokiej patelni przesmażamy chwilę pokrojony w plasterki czosnek i papryczkę chilli. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, paprykę żółtą i czerwoną i pokrojony w pół plasterki por. Całość smażymy około 2 minut. Dodajemy pokrojony w paski lub kostkę boczek, mieszamy. Do warzyw i boczku dodajemy ugotowany ryż, jajecznicę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ryż doprawiamy sosem sojowym , olejem sezamowym i pieprzem. Serwujemy od razu.