Ryż z bobem i młodym szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ryż z bobem i młodym szpinakiem to zielone soczyste lato na naszym talerzu. Może być pożywną sałatką podaną na zimno, może stanowić wspaniałe wegetariańskie danie, lub być eleganckim dodatkiem do dania mięsnego.

Ryż z bobem i młodym szpinakiem

Składniki:

Ryż z bobem i młodym szpinakiem

 

  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • ok. 2 szklanek bulionu
  • 1 szalotka
  • 1 szklanka bobu
  • 200 g świeżego młodego szpinaku
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • świeżo zmielony pieprz
  • oliwa z oliwek
  • posiekany koperek

Sposób przygotowania:

Ryż z bobem i młodym szpinakiem
Ryż płuczemy, wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy pastę curry, gorący bulion i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż wchłonie się cały płyn. Odstawiamy. Bób gotujemy, najlepiej na parze, wtedy zachowuje cały swój smak.

Gdy przestygnie, obieramy go z łupin. Szalotkę obieramy i przesmażamy na patelni na rozgrzanej oliwie, dodajemy listki szpinaku i smażymy przez 30 sekund. Ryż mieszamy z bobem i szpinakiem, pierzymy, skrapiamy oliwą, posypujemy koperkiem, mieszamy i podajemy.

Tagi:

bób szpinak