Wieslavv

Wieslavv

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ryż z chorizo i pikantnym sosem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szybkie danie obiadowe z jednej patelni inspirowane tradycyjnymi składnikami łatwo dostępnymi w Hiszpanii po niskich cenach, które często gości na moim studenckim stole w Andaluzji.

Ryż z chorizo i pikantnym sosem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż z chorizo i pikantnym sosem

 

  • garść ryżu
  • 2 surowe kiełbaski chorizo
  • 1-2 papryki jalapeño
  • 1 słodka papryka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 450 ml bulionu
  • 3 łyżeczki kukurydzy z puszki
  • olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ryż z chorizo i pikantnym sosem
Cebulę i papryczki jalapeño kroimy w kostkę. Zależnie od preferencji smakowych usuwamy nasiona z papryczki aby zmniejszyć ostrość potrawy lub zostawiamy je. Na ok. łyżkę rozgrzanego oleju lub oliwy wrzucamy pokrojoną cebulę i papryczki oraz rozgnieciony czosnek, smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie usuwamy chorizo z jelita i kruszymy mięso rękoma lub kroimy nożem w drobną kostkę jeżeli mięso jest bardziej zbite. Rozdrobnione chorizo i pokrojoną w krótkie paski lub w kostkę słodką paprykę wrzucamy na patelnię i podsmażamy aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko. Następnie dosypujemy ryż, zalewamy bulionem i mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy aż sos się zredukuje a ryż stanie się miękki mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę. Gdyby sos zgęstniał a ryż nadal był twardy należy dodać odrobinę bulionu i gotować dalej. Smacznego!
Ryż z chorizo i pikantnym sosem
W trakcie smażenia cebuli wyjmujemy surowe chorizo z jelita. Czasem mięso w kiełbaskach jest luźno nabite i można je pokruszyć rękoma.
Ryż z chorizo i pikantnym sosem
Rozdrobionione kiełbaski i pokrojoną paprykę dodajemy do podsmażonej cebuli i smażymy aż mięso się zarumieni.
Ryż z chorizo i pikantnym sosem
Po dodaniu koncentratu pomidorowego i bulionu gotujemy ryż mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy kukurydzę. Warto posmakować sos na samym początku i od razu doprawić do smaku według uznania.

Tagi:

ryż