Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Ryż z fasolą po włosku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać bardzo gorące.

Ryż z fasolą po włosku

Składniki:

Ryż z fasolą po włosku

 

  • 25 dag świeżo ugotowanego ryżu
  • 20 dag ugotowanej białej fasoli
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (30%)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż z fasolą po włosku
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę, czosnek i przecier pomidorowy. Smażyć ok 5 min. Posolić i popieprzyć. Dodać gorący ryż, fasolę, zioła i sos sojowy. Dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze przez ok. 4 min. Posypać tartym żółtym serem.