Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Ryż z jabłkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapiekany ryż z cynamonem.

Ryż z jabłkiem

Składniki:

Ryż z jabłkiem

 

 

 

  • 1 szklanka wody

 

 

  • 2 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Ryż z jabłkiem
W garnku zagotowujemy wodę z 1,5 szklanki mleka. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy ryż. Gotujemy 15 minut co chwilę w tym czasie mieszając i w razie potrzeby dolewając nieco mleka. Pod koniec dodajemy łyżkę cukru. Ryż powinien być lekko "lejący", gdyż podczas pieczenia wchłonie jeszcze trochę mleka. Ryż wykładamy do 4 foremek do zapiekania (lub 6 mniejszych) na grubość około 1-1,5 cm.Przykrywamy warstwą jabłek prażonych, posypujemy cynamonem. Wykładamy pozostały ryż, na wierzch każdej foremki wlewamy łyżkę mleka, oprószamy odrobiną cukru cynamonu.Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.