Strona główna Ryż z jabłkowym musem

Ryż z jabłkowym musem

Dania « poprzedni | następny »
szeryl23

Szef Kuchni
Przepisy: 34
Ryż z jabłkowym musem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Przepis jest banalnie prosty =)


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Ryż z jabłkowym musem - SKŁADNIKI:

Ryż z jabłkowym musem - PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku w lekko osolonej wodzie przystawiamy ryż w woreczkach ,gotując go mniej więcej 15 minut na małym gazie ,ryż powinien być al dente ,rozgotowany nie bardzo będzie się nadawał do tego dania .
Następnie obieramy 2 jabłka i kroimy je w drobną kostkę ,wrzucamy na patelnię z dodatkiem 1 łyżeczki masła i dusimy około 6 minut aż z jabłek zrobi nam się gęsty mus dodajemy troszkę cukru nie za dużo około 3-4 małych łyżeczek .Kiedy ryż mamy gotowy możemy go zalać naszym musem ,przed podaniem posypać cynamonem .
Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ryż z jabłkowym musem (strona 1 z 1)  
Babciagramolka

Babciagramolka

2011-12-06 09:52
Przepraszam - proszę nie odbierz tego jako czepianie się ale bardzo lubie ryż z cynamonem i z przyjemnoscią szukam nowych wersji tej potrawy .
Mam kilka pytań :
Co rozumiesz przez około 2 woreczki ryżu ? ( mówimy o ryżu paczkowanym w woreczkach do gotowania z których każdy ma 10 dag ryżu ? ) - mogą być 2 - nie moze być około bo przecież nie odsypię .
Czemu ryż ma byc al dente ? Gotowany 15 minut ryż jest raczej twardy - do ryżu z cynamonem bierze się raczej odmiany lepiącego sie ryżu ( jaśminowy , krótkoziarnisty, kleisty ) - bo te odmiany używa sie do deserów ( w uproszczeniu taki lepiący jak na gołąbki ) .
Pomysł z polaniem musem bardzo fajny .
Skomentuj
Oceń:
0
szeryl23

szeryl23

2011-12-06 10:55
Babciagramolka napisał(a):

Przepraszam - proszę nie odbierz tego jako czepianie się ale bardzo lubie ryż z cynamonem i z przyjemnoscią szukam nowych wersji tej potrawy .
Mam kilka pytań :
Co rozumiesz przez około 2 woreczki ryżu ? ( mówimy o ryżu paczkowanym w woreczkach do gotowania z których każdy ma 10 dag ryżu ? ) - mogą być 2 - nie moze być około bo przecież nie odsypię .
Czemu ryż ma byc al dente ? Gotowany 15 minut ryż jest raczej twardy - do ryżu z cynamonem bierze się raczej odmiany lepiącego sie ryżu ( jaśminowy , krótkoziarnisty, kleisty ) - bo te odmiany używa sie do deserów ( w uproszczeniu taki lepiący jak na gołąbki ) .
Pomysł z polaniem musem bardzo fajny .

Chodzi mi dokładnie o takie woreczki ryżu jak napisałaś jest to posiłek na 1 osobę jak napisałam ,piszę o ryżu al dente ponieważ ja taki preferuje ale może być bardziej lepiący to nie zabierze potrawie żadnego uroku ,a cynamonem posypuję już polany ryż musem na sam wierzch =)
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka

2011-12-06 11:35
No i moja Mama miała rację , że upierała się przy tym iż niektórzy wolą ryż sypki do takiego dania . Ja zawsze biorę kleisty ( do innych dań tylko sypki ) .Muszę spróbować Twojej wersji.
Skomentuj
Oceń:
0
szeryl23

szeryl23

2011-12-06 13:57
Babciagramolka napisał(a):

No i moja Mama miała rację , że upierała się przy tym iż niektórzy wolą ryż sypki do takiego dania . Ja zawsze biorę kleisty ( do innych dań tylko sypki ) .Muszę spróbować Twojej wersji.

No z ryżem sypkim jest tak że nie zapycha on tak strasznie w ogóle jest wtedy fajna konsystencja tego ryżu z musem co zmienia trochę smak całego dania ,a co do czasu gotowania to u mnie tak 15 min ,z tego względu że nowiutka kuchnia i daje czadu jak szalona no niekiedy trzeba pogotowac ten ryż dłużej i nie zrobi się na pewno papka=)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2011-12-20 19:25
No, jak dla mnie to troszkę duża porcja na osobę,ale tak 1/2 woreczka ryżu i 1-2 jabłka to i owszem,poproszę.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dania
Wątróbka z porem Rolada z kurczaka z kaszą gryczaną Zapiekanka makaronowa
Domowy krupnik z kaszą jęczmienną Makaron z sosem serowo - porowym z jajkami Klopsiki w sosie serowo - paprykowym
Zapiekane naleśniki z mięsem Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami Warzywne naleśniki
Fasolka po bretońsku Gołąbki bez zawijania Makaron w sosie z pulpetami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane