Strona główna Ryż z jabłkowym musem

Ryż z jabłkowym musem

Dania « poprzedni | następny »
szeryl23 - Przepis na: Ryż z jabłkowym musem offline

Szef Kuchni
Przepisy: 34
Ryż z jabłkowym musem
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Przepis jest banalnie prosty =)


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Ryż z jabłkowym musem - SKŁADNIKI:

Ryż z jabłkowym musem - PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku w lekko osolonej wodzie przystawiamy ryż w woreczkach ,gotując go mniej więcej 15 minut na małym gazie ,ryż powinien być al dente ,rozgotowany nie bardzo będzie się nadawał do tego dania .
Następnie obieramy 2 jabłka i kroimy je w drobną kostkę ,wrzucamy na patelnię z dodatkiem 1 łyżeczki masła i dusimy około 6 minut aż z jabłek zrobi nam się gęsty mus dodajemy troszkę cukru nie za dużo około 3-4 małych łyżeczek .Kiedy ryż mamy gotowy możemy go zalać naszym musem ,przed podaniem posypać cynamonem .
Smacznego


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ryż z jabłkowym musem (strona 1 z 1)  
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2011-12-06 09:52
Przepraszam - proszę nie odbierz tego jako czepianie się ale bardzo lubie ryż z cynamonem i z przyjemnoscią szukam nowych wersji tej potrawy .
Mam kilka pytań :
Co rozumiesz przez około 2 woreczki ryżu ? ( mówimy o ryżu paczkowanym w woreczkach do gotowania z których każdy ma 10 dag ryżu ? ) - mogą być 2 - nie moze być około bo przecież nie odsypię .
Czemu ryż ma byc al dente ? Gotowany 15 minut ryż jest raczej twardy - do ryżu z cynamonem bierze się raczej odmiany lepiącego sie ryżu ( jaśminowy , krótkoziarnisty, kleisty ) - bo te odmiany używa sie do deserów ( w uproszczeniu taki lepiący jak na gołąbki ) .
Pomysł z polaniem musem bardzo fajny .
Skomentuj
Oceń:
0
szeryl23

szeryl23
offline

2011-12-06 10:55
Babciagramolka napisał(a):

Przepraszam - proszę nie odbierz tego jako czepianie się ale bardzo lubie ryż z cynamonem i z przyjemnoscią szukam nowych wersji tej potrawy .
Mam kilka pytań :
Co rozumiesz przez około 2 woreczki ryżu ? ( mówimy o ryżu paczkowanym w woreczkach do gotowania z których każdy ma 10 dag ryżu ? ) - mogą być 2 - nie moze być około bo przecież nie odsypię .
Czemu ryż ma byc al dente ? Gotowany 15 minut ryż jest raczej twardy - do ryżu z cynamonem bierze się raczej odmiany lepiącego sie ryżu ( jaśminowy , krótkoziarnisty, kleisty ) - bo te odmiany używa sie do deserów ( w uproszczeniu taki lepiący jak na gołąbki ) .
Pomysł z polaniem musem bardzo fajny .

Chodzi mi dokładnie o takie woreczki ryżu jak napisałaś jest to posiłek na 1 osobę jak napisałam ,piszę o ryżu al dente ponieważ ja taki preferuje ale może być bardziej lepiący to nie zabierze potrawie żadnego uroku ,a cynamonem posypuję już polany ryż musem na sam wierzch =)
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2011-12-06 11:35
No i moja Mama miała rację , że upierała się przy tym iż niektórzy wolą ryż sypki do takiego dania . Ja zawsze biorę kleisty ( do innych dań tylko sypki ) .Muszę spróbować Twojej wersji.
Skomentuj
Oceń:
0
szeryl23

szeryl23
offline

2011-12-06 13:57
Babciagramolka napisał(a):

No i moja Mama miała rację , że upierała się przy tym iż niektórzy wolą ryż sypki do takiego dania . Ja zawsze biorę kleisty ( do innych dań tylko sypki ) .Muszę spróbować Twojej wersji.

No z ryżem sypkim jest tak że nie zapycha on tak strasznie w ogóle jest wtedy fajna konsystencja tego ryżu z musem co zmienia trochę smak całego dania ,a co do czasu gotowania to u mnie tak 15 min ,z tego względu że nowiutka kuchnia i daje czadu jak szalona no niekiedy trzeba pogotowac ten ryż dłużej i nie zrobi się na pewno papka=)
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2011-12-20 19:25
No, jak dla mnie to troszkę duża porcja na osobę,ale tak 1/2 woreczka ryżu i 1-2 jabłka to i owszem,poproszę.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dania
Jarski pasztet z dynią Kurczak w sosie brokułowym podany z ryżem Pyszna karpatka Eli
Placuszki z twarogu Conchiglioni z łopatką pod beszamelem Makaronowe muszle zapiekane w sosie pomidorowym
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym Kotleciki drobiowe z czerwoną soczewicą Kurczak w sosie curry z pieczonymi paprykami
Pierogi z twarogiem i ziemniakami Kotlety parówkowo jajeczne Naleśniki o smaku migdałowym

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane