Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryż z mięsem i sosem z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to bardzo szybka i sycąca potrawa

Ryż z mięsem i sosem z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż z mięsem i sosem z pieczarkami

 

  • 20 dag ryż,
  • 30 dag filet z kurczaka,
  • 30 dag pieczarek,
  • 1 szt cebula,
  • 3 łyżki śmietana,
  • 1 łyżeczka papryka mielona,
  • 1 łyżka mąka,
  • 2 łyżeczki przyprawa kucharek,
  • 2 łyżki olej,
  • 2 łyżki masło,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa Przyprawa do zup Kucharek,
  • 1 łyżka natka pietruszki siekana

 

Sposób przygotowania:

Ryż z mięsem i sosem z pieczarkami
Ryż włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować około 20 minut. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać olej i przyprawę, wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz. Następnie wyłożyć na patelnię i lekko zrumienić, przełożyć do rondla, podlać odrobiną wody i dusić około 15 minut. Pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone pieczarki i dusić około 10 minut, przełożyć do mięsa. Śmietanę wymieszać z mąką, papryką i niewielką, ilością wody, połączyć z mięsem, zagotować. Przyprawić do smaku, wsypać do gorącego ryżu, wymieszać. Podawać posypane zieleniną.
Ryż z mięsem i sosem z pieczarkami
Etap 1
Ryż z mięsem i sosem z pieczarkami
Etap 2
Ryż z mięsem i sosem z pieczarkami
Etap 3