KotkaMisia

KotkaMisia

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Ryż z mieszanką warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Szybkie i proste do przygotowania danie z mieszanki mrożonych warzyw. Najlepiej smakuje podawane z ryżem.

Ryż z mieszanką warzyw Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryż z mieszanką warzyw

 

  • pierś z kurczaka/szynka bez kości lub inne mięso, najbardziej polecam jednak pierś z kurczaka
  • 450 g mrożonych warzyw
  • ryż
  • 1 cebula
  • kostka rosołowa
  • śmietana (ok. 2-3 łyżek)
  • mąka (do zagęszczenia)
  • sól, pieprz, koperek, ewentualnie inne przyprawy
  • olej do smażenia
  • woda

Sposób przygotowania:

Ryż z mieszanką warzyw
Dzielimy na małe części i przyprawiamy mięso. Odstawiamy na ok. 1h, aby mięso nabrało aromatu od przypraw. Rozgrzewamy na patelni/rondelku olej. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy. Czas smażenia zależy od rodzaju użytego mięsa. Najlepiej, gdy jest ono całkowicie usmażone, jednak nie zbyt mocno. Dodajemy mieszankę warzyw. Smażymy ok. 5 min, podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową (ewentualnie przyprawy) i dusimy ok. 15 min, aż warzywa staną się miękkie. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką. Podsmażamy wszystko kilka minut. Podajemy z ryżem.
Ryż z mieszanką warzyw
Dzielimy na małe części i przyprawiamy mięso. Odstawiamy na ok. 1h, aby mięso nabrało aromatu od przypraw.
Ryż z mieszanką warzyw
Rozgrzewamy na patelni/rondelku olej. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy. Dodajemy mięso i smażymy. Czas smażenia zależy od rodzaju użytego mięsa. Najlepiej, gdy jest ono całkowicie usmażone, jednak nie zbyt mocno.
Ryż z mieszanką warzyw
Dodajemy mieszankę warzyw. Smażymy ok. 5 min, podlewamy wodą, dodajemy kostkę rosołową (ewentualnie przyprawy) i dusimy ok. 15 min, aż warzywa staną się miękkie. Dodajemy śmietanę i zagęszczamy mąką. Podsmażamy wszystko kilka minut.