margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Ryż z owocową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ryż z owocami na ciepło i na zimno polecam z sezonowymi owocami. Pycha.

Ryż z owocową pierzynką

Składniki:

Ryż z owocową pierzynką

 

Sposób przygotowania:

Ryż z owocową pierzynką
Ryż najlepiej zalać wodą na 30 min przed gotowaniem wypłukać dokładnie. Następnie znów zalać wodą zmieszaną z mlekiem i gotować na wolnym ogniu mieszając, dodać szczyptę soli i cukru i łyżkę masła. Uważać żeby nie przywarł do garnka. Jeśli mamy ryż w torebkach gotować według przepisu na opakowaniu.
Owoce np: truskawki dokładnie opłukać obsypać cukrem waniliowym i kryształem ugniatać widelcem. Ja lubię czuć kawałki owoców. Jeśli nie chcemy wyrabiać sobie mięśni i mieć mocno zmielone owoce:) używamy blendera. Do owoców dodajemy jogurt naturalny typu greckiego i wszystko dokładnie łączymy. Takim owocowym koktajlem polewamy posypany cynamonem ryż pyszny jest zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Tagi:

ryż