Evi

Evi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

Ryż z papryką i chrupiącym kurczakiem.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sos do ryży zrobiłam ze swieżej papryki i dodalam do niego chrupiace kawałki z piersi kurczaka.

Ryż z papryką i chrupiącym kurczakiem.

Składniki:

Ryż z papryką i chrupiącym kurczakiem.

 

  • pół szklanki ryżu parboiled
  • 1 duża papryka
  • 1/4 cebuli
  • sos pomidorowy
  • dowolna ilość surowej piersi z kurczaka
  • bułka tarta
  • sól, vegeta
  • olej

Sposób przygotowania:

Ryż z papryką i chrupiącym kurczakiem.
Wrzucamy ryż do dużej ilości gotujacej, posolonej wody i gotujemy go na sypko. Ugotowany, ocedzony i jeszcze ciepły ryż wkładamy do filiżanki aby nabrał formę (nieobowiazkowe) Na gorącym oleju dusimy pokrojoną cebulę i wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy sosu pomidorowego, trochę vegety i dusimy na małym ogniu aż papryka zmięknie. W między czasie kroimy pierś z kurczaka na kostki,solimy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Na talerzu robimy babkę z ryżu (jak w piaskownicy :-) ) polewamy sosem na około i posypujemy krupiącym kurczakiem.