szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Ryż z papryką i selerem naciowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie bez mięsa też może być bardzo smaczne. Ryż z warzywami doprawiony ulubionymi ziołami to świetny pomysł na bezmięsny obiad.

Ryż z papryką i selerem naciowym

Składniki:

Ryż z papryką i selerem naciowym

 

  • 3 szkl. bulionu
  • 3 woreczki ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki curry
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ryż z papryką i selerem naciowym
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Przesmażyć na oleju. Papryki pokroić w paski, seler w plasterki. Dodać do przesmażonej cebuli. Smażyć razem ok. 5 minut. Dodać ryż wysypany z woreczków. Chwilę razem przesmażyć. Następnie podlać bulionem.

Dusić pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Jeśli trzeba należy dolać bulionu. Doprawić do smaku oregano, bazylią, curry, solą i pieprzem.

Można podawać z drobno posiekaną świeżą bazylią.