czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Ryż z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryż smażony z pieczarkami i warzywami, to dokonały dodatek do smażonych czy pieczonych mięs, ale smaczny jest również sam :)

Ryż z pieczarkami

Składniki:

Ryż z pieczarkami

 

  • 3/4 szklanki ryżu
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 niedużego selera
  • 1 cebula
  • 10 dkg pieczarek
  • sól, pieprz
  • curry
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ryż z pieczarkami
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju. Pieczarki, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubym oczku i dodać do cebuli.

Całość podsmażyć do odparowania soku, doprawić solą i pieprzem. Dodać ryż. Zalać 1,5 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę curry, przykryć i dusić na najmniejszym ogniu aż ryż wchłonie cały płynu.

Doprawić do smaku i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

Tagi:

ryż warzywa