gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Ryż z pieczarkami z patelni

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie miałam pomysłu co zrobić na obiad miałam w domu pieczarki i ryż. Postanowiłam zrobić proste danie na obiad, a reszta została na kolację

Ryż z pieczarkami z patelni Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż z pieczarkami z patelni

 

  • 10 dkg ryżu
  • 10-12 pieczarek
  • 4 marchewki
  • 2 białe cebule
  • 1 puszka groszku zielonego
  • kawałek pora
  • sól ,pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku
  • olej i masło klarowane
  • 3/4 szklanki bulionu

Sposób przygotowania:

Ryż z pieczarkami z patelni
Ryż ugotowałam w cudzie kuchennym z odrobiną soli. Albo gotujemy po prostu w garnku,nawet może być ugotowany dzień wcześniej.

Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę albo w plasterki. Por kroimy w większą kostkę.

Groszek zielony wylewamy z puszki płuczemy zimną wodą na sitku. Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy trochę masła klarowanego dodajemy pieczarki z cebulą podsmażamy.

Do pieczarek dodajemy marchewkę wlewamy bulion i chwilę gotujemy. Aby marchewka trochę się ugotowała ale nie była miękka.

Jak marchewka będzie już dobra dodajemy ryż doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku dodajemy groszek zielony mieszamy.  Chwilę podgrzewamy jeżeli trzeba to podlewamy bulionem albo wodą Pod koniec dodajemy pokrojony por mieszamy i podajemy na ciepło.

POLECAM
Ryż z pieczarkami z patelni
Taki ryż z warzywami z patelni smakuje wybornie.
Ryż z pieczarkami z patelni
To ryżowe danie było też pyszne na zimno na kolację