Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ryż z rodzynkami i tartą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Potrawa ta może być podawana na obiad lub kolację.

Ryż z rodzynkami i tartą czekoladą

Składniki:

Ryż z rodzynkami i tartą czekoladą

 

  • 10 dag ryż,
  • 200 ml mleko,
  • 1 łyżka masło,
  • 5 dag rodzynki,
  • 3-4 łyżki śmietana,
  • 2 łyżki cukier,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 3 łyżki czekolada tarta,
  • do smaku cukier puder,
  • do smaku Sól

 

Sposób przygotowania:

Ryż z rodzynkami i tartą czekoladą
W rondelku zagotować pół litra wody, dodać szczyptę soli, włożyć ryż i gotować przez około 10 minut. Mleko zagotować, wlać do gotującego się ryżu i gotować jeszcze około 10 minut (do miękkości ryżu). Następnie zdjąć z ognia, wsypać rodzynki, dodać masło i cukier, wymieszać. Tak przygotowany ryż wyłożyć na talerze, polać śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Posypać tartą czekoladą.