jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ryż z sosem marchwiowo-jabłkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To jedna z wielu propozycji podania ryżu. Potrawę można spożywać samodzielnie z ryżem lub jako dodatek do mięs drobiowych , czy filetów z ryby.

Ryż z sosem marchwiowo-jabłkowym

Składniki:

Ryż z sosem marchwiowo-jabłkowym

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż z sosem marchwiowo-jabłkowym
Ryż gotujemy na sypko. Cebulę, czosnek obieramy, siekamy i rumienimy na oleju. Jabłka kroimy w kostkę, a marchewkę w krążki. Marchewkę oraz curry dokładamy do cebuli. Chwilę razem dusimy. Dokładamy jabłka. Całość podlewamy bulionem, wsypujemy skórkę z cytryny, oprószamy gałką muszkatołową. Wszystko dusimy razem do miękkości (około 10 minut). Doprawiamy, sokiem i przyprawami. Dokładamy jogurt. Masę wykładamy koło, lub na ryżu i podajemy.