iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ryż z sosem owocowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Jakie to szybkie i smaczne danie można przekonać się szybciutko. Pasuje na podwieczorek, kolację a nawet na obiad w gorący dzień. Zapach miksowanych poziomek i truskawek rozchodzi się po całej kuchni - dlatego warto :)

Ryż z sosem owocowym

Składniki:

Ryż z sosem owocowym

 

Sposób przygotowania:

Ryż z sosem owocowym
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka słodzimy 1 łyżką cukru i dodajemy odrobinę extraktu waniliowego. Wsypujemy szklankę ryżu. Mieszamy i pomalutku gotujemy na małym ogniu. Kiedy ryż zaczyna pęcznieć. Nakrywamy wyłączamy gaz i odstawiamy.

Do miksera dajemy 1 szklankę poziomek i 1 szklankę truskawek. Dodajemy cukier do smaku i miksujemy. Następnie dodajemy 1 szklankę jogurtu naturalnego i jeszcze raz miksujemy. Sos chłodzimy. Podajemy ciepły ryż z zimnym sosem.

Tagi:

ryż