Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 301]

Ryż z sosem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Proste i smaczne danie z ryżu, polanego musem truskawkowym i ozdobionego połówkami truskawek, oraz listkami mięty.

Ryż z sosem truskawkowym

Składniki:

Ryż z sosem truskawkowym

 

  • Ryż w saszetkach – 300 g
  • Truskawki – 500 g
  • Śmietana 18% - 250 g
  • Cukier – 4 łyżki
  • Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ryż z sosem truskawkowym
Ryż ugotować w saszetkach w osolonej wodzie. Ugotowany wyjąć z garnka, rozciąć saszetki i wysypać na talerze.

Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, dodać do blendera, wsypać cukier i cukier waniliowy i zmiksować na mus, dodać śmietanę i razem zmiksować przez chwilkę. 

Powstałym sos polać po ryżu, udekorać truskawkami i miętą. Od razu podawać.

Tagi:

ryż