Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ryż z warzywami Alex

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny lekki ryż z warzywami

Ryż z warzywami Alex

Składniki:

Ryż z warzywami Alex

 

  • 200g ryżu brązowego
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 100-150g mrożonego groszku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Kawałek pora
  • Kawałek czerwonej papryki
  • Cebula
  • 50g suszonych grzybów Mun
  • 2 łyżki oleju
  • Sos sojowy
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami Alex
Ryż ugotować al-dente. Grzyby namoczyć, opłukać i pokroić w paseczki. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w słupki. Por i cebulę oczyścić, pokroić w paseczki lub kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojone warzywa i groszek mrożony, chwilę smażyć, podlać wodą i dusić do miękkości. Doprawić sosem sojowym i pieprzem wg smaku. Pod koniec dodać osączoną kukurydzę. Chwilę dusić. Ryż wsypać do garnka, dodać warzywa, wymieszać, nałożyć na talerze. Podawać jako wegetariańską potrawę lub jako dodatek do porcji mięsa.

Tagi:

ryż sosy grzyby