Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Ryż z warzywami do ,,chińszczyzny ,,:

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Taka uproszczona wersja ryżu którą podaję do ,,chińszczyzny "

Ryż z warzywami do ,,chińszczyzny ,,:

Składniki:

Ryż z warzywami do ,,chińszczyzny ,,:

 

  • 2 woreczki ryżu parabolicznego ( 2 woreczki )
  • 1/2 paczki ,, warzyw na patelnię "
  • 1 szklanka kiełków ( sojowe , mieszane )
  • 1 szklanka bambusa pokrojonego w ,, zapałkę `
  • 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
  • 1 Bulionetka drobiowa ( lub kostka bulionu drobiowego lub warzywnego )
  • 4 łyżki oleju ( używam z pestek winogron lub słonecznikowy "
  • przyprawa do dań chińskich ( używam Fix Knorra )
  • kurkuma
  • Sos chilli Słodko - kwaśny Tao-Tao
  • sos śliwkowy

 

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami do ,,chińszczyzny ,,:
Rozgrzać w garnku o grubym dnie 2 łyżki oleju i wsypać ryż . Smażyć 3 minuty mieszając . Wlać 3 szklanki wody ( 600 mll ) i wrzucić Bulionetkę . Dodać szczyptę kurkumy .Gotować aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju i na gorący wrzucić mieszankę warzywną . Smażyć mieszając az stracą posmak surowizny.Dodać kiełki, bambus i pestki dyni .Wlać 1/2 szklanki wody .Doprawić przyprawą do dań chińskich , Sosem chilli i Sosem śliwkowym .Dusić aż zgęstnieje . Wymieszać ryż z warzywami w woku i chwilę podsmażać . Podawać z kurczakiem , rybą , wieprzowiną doprawioną chińskim smaczkiem lub jako samodzielne danie warzywne.