iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ryż z warzywami i pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Lekki zielone danie z odrobiną curry , do tego malutkie klopsiki. Obiad zdrowy pasujące na wiosenny obiadek. Polecam całej rodzinie .

Ryż z warzywami i pulpecikami

Składniki:

Ryż z warzywami i pulpecikami

 

  • 40 dag łopatki

 

 

 

 

 

 

  • kawałek brokuła

 

  • 1 szklanka zielonego groszku

 

  • 1/2 selera

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami i pulpecikami
Seler obieramy, kroimy w małą kosteczkę. Brokuła kroimy w małe kawałki.

Na patelni rozpuszczamy masło. Podsmażamy warzywa. Dodajemy szpinak i groszek zielony. Chwilę smażymy -podlewamy odrobiną wody.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Dodajemy ryż do warzyw. Mieszamy. Doprawiamy solą i odrobiną curry. Dolewamy śmietanę. Chwilę dusimy.

Mięso mielone mieszamy z wyciśniętym czosnkiem. Solimy do smaku. Formujemy małe kulki. Gotujemy je na parze i dodajemy do ryżu z warzywami.