dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1130]

Ryż z warzywami i wieprzowiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna i aromatyczna potrawa, która nie zabierze nam wiele czasu podczas przygotowania. Polecam.

Ryż z warzywami i wieprzowiną

Składniki:

Ryż z warzywami i wieprzowiną

 

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami i wieprzowiną

Krok 1:

Ryż z warzywami i wieprzowiną
Warzywa i mięso obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Mięsko kroimy w paseczki, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rumiano. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwię. Pieczarki kroimy w plasterki i również smażymy. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paseczki i lekko obsmażamy.

Krok 2:

Ryż z warzywami i wieprzowiną
Do ryżu dodajemy bulion i gotujemy, aż ryż wchłonie płyn.

Ryż smażymy na niewielkiej ilości oliwy, aż nabierze szklistego koloru. Wlewamy bulion i dodajemy curry. Całość gotujemy na niedużym ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Jeśli ryż jest jeszcze twardy należy dolać odrobinę wody.

Krok 3:

Ryż z warzywami i wieprzowiną
Do ryżu dodajemy mięso, warzywa i orzechy.

Do ryżu dodajemy mięso i warzywa oraz pokrojone w mniejsze kawałki orzechy. Doprawiamy do smaku. Całość chwilę smażymy cały czas mieszając.
Smacznego!