anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ryż z warzywami z nutą orientu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ryż z warzywami przygotowany metodą stir-fry, czyli szybkiego smażenia. Smaczne o lekko orientalnym smaku. Danie wegańskie.

Ryż z warzywami z nutą orientu

Składniki:

Ryż z warzywami z nutą orientu

 

  • ryż długoziarnisty - 100g
  • kapusta pekińska – ¼ szt.
  • papryka żółta - ½ szt.
  • papryka czerwona - ½ szt.
  • papryczka chili – ½ szt.
  • por - ¼ szt.
  • świeży imbir - trzycentymetrowy kawałek
  • czosnek - 3 ząbki
  • olej sojowy - 2 łyżki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • sok z limonki - 1 łyżka
  • olej sezamowy – 1 łyżka

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż z warzywami z nutą orientu
Zacznij od ugotowania ryżu według wskazówek na opakowaniu i dokładnego odcedzenia oraz umycia i pokrojenia wszystkich warzyw.. Na głębokiej patelni rozgrzej olej sojowy, dodaj starty na drobnej tarce imbir oraz drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Podsmażaj na średnim ogniu przez 2 minuty często mieszając. Dodaj pokrojone w kostkę obie papryki, pora przekrojonego na pół, a następnie pokrojonego na plasterki i smaż przez 3 minuty, aż lekko zmiękną. Cały czas często i energicznie mieszaj. Włóż na patelnię ugotowany ryż i delikatnie wymieszaj z warzywami. Następnie dodaj pokrojoną kapustę pekińską i podgrzewaj przez kolejne 3 minuty mieszając. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj olej sezamowy, sok z limonki, sos sojowy i posiekaną natkę pietruszki. Całość delikatnie wymieszaj i podawaj.

Tagi:

ryż sosy