MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Ryż z wątróbką i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zdrowe danie z ryżem, wątróbką i warzywami - bogate w żelazo

Ryż z wątróbką i warzywami

Składniki:

Ryż z wątróbką i warzywami

 

  • 150g wątróbki z kurczaka
  • kawałek marchewki
  • kawałek żółtej papryki
  • szpinak baby
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobina soli i pieprzu, oliwa
  • 50g ryżu

Sposób przygotowania:

Ryż z wątróbką i warzywami
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki, pozbywając się "żyłek". Paprykę i marchew kroimy w słupki, czosnek i cebulę drobno siekamy. Pomidorki przekrawamy na pół. Wątróbkę wrzucamy na patelnię, dodajemy odrobinę oliwy i przyprawiamy, smażymy z dwóch stron. Następie dodajemy liście szpinaku, paprykę, marchew, cebulę i czosnek. Dusimy kilka minut pod przykryciem - warzywa mają być delikatnie chrupiące. Dodajemy odcedzony ryż, mieszamy i nakładamy na talerz. Posypujemy dymką. Można dodać 1/2 małego jogurtu naturalnego.