iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ryż zapiekany z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zapiekany ryż w troszkę innej wersji.

Ryż zapiekany z budyniem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryż zapiekany z budyniem

 

  • 2 woreczki ryżu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 łyżek marmolady wieloowocowej
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kaszki mannej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z budyniem
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, wysypać z woreczków i ostudzić,jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do zimnego ryżu razem z mąkę i proszkiem do pieczenia, dokładnie wszystko wymieszać.Na mleku ugotować budyń jeśli mamy budyń bez cukru to należy go dosłodzić. Gruszki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Formę do tarty dokładnie wysmarować masłem i posypać kaszką, na dno wyłożyć masę z ryżu i naciągnąć ją na boki formy. Spód z ryżu posmarować marmoladą, ułożyć gruszki i zalać całość gorącym budyniem. Piekarnik nagrzać do temp.200st i piec około 15min. Podawać gorące, ale zimne też jest smaczne, smakuje jak ciasto na ryżowym spodzie.
Ryż zapiekany z budyniem
Masą ryżową wyłożyć formę, ułożyć resztę składników i zalać budyniem
Ryż zapiekany z budyniem
Na zimno smakuje jak ciasto na ryżowym spodzie

Tagi:

ryż jajko jajka