Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ryż zapiekany z pieczarkami i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Podsmażone z cebulką pieczarki, wymieszane z ugotowanym ryżem, zapieczone z żółtym serem i śmietaną kremówką.

Ryż zapiekany z pieczarkami i serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż zapiekany z pieczarkami i serem

 

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z pieczarkami i serem
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, usmażyć. Jak płyn z grzybów odparuje, doprawić je solą i pieprzem. Do grzybów dodać ugotowany ryż, wymieszać. Rozłożyć naczyniu do zapiekania (użyłam kwadratowego naczynia o boku 22 cm). Połowę sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać ze śmietaną. Zalać tym ryż z grzybami, lekko wymieszać. Resztę sera zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć na ryżu. Ryż zapiekać w 200 stopniach przez ok. 25 minut. Podawać np. z dodatkiem ketchupu.
Ryż zapiekany z pieczarkami i serem
Ugotowany odcedzony i wysypany z woreczka ryż.
Ryż zapiekany z pieczarkami i serem
Pokrojone pieczarki dodane do zeszklonej cebuli i usmażone.
Ryż zapiekany z pieczarkami i serem
Ugotowany ryż wymieszany z usmażonymi pieczarkami i rozłożony w naczyniu do zapiekania.
Ryż zapiekany z pieczarkami i serem
Połowa sera starta na tarce o drobnych oczkach i wymieszana ze śmietaną.

Tagi:

ryż sery ser