Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sałatka z gotowanego ryżu z marynowanymi pieczarkami, marynowaną papryką i świeżym ogórkiem, z sosem majonezowo-jogurtowym.

Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami

 

  • 1/2 torebki ryżu
  • sól do smaku
  • 10 dkg świeżego ogórka
  • 1/4 cebuli
  • 5 dużych marynowanych pieczarek
  • 1/2 marynowanej papryki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka przyprawy do sałatek z młynka
  • natka pietruszki - wg uznania

Sposób przygotowania:

Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, ostudzić, wysypać z woreczka. Ogórka pokroić razem ze skórką w ćwierć plasterki. Każdą pieczarkę przekroić na cztery części. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Do ryżu dodać pieczarki, cebulę, ogórka i paprykę. Jogurt przełożyć do miseczki. Dodać do niego majonez, przyprawę do sałatek i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać. Przygotowany sos dodać do pozostałych składników. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą. Sałatkę odłożyć na kilka minut, żeby smaki się "przegryzły".
Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami
Ugotowany odcedzony ostudzony i wysypany z woreczka ryż.
Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami
Pozostałe składniki pokrojone i dodane do ryżu.
Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami
Sos przygotowany z jogurtu majonezu natki i przyprawy do sałatek.
Ryżowa sałatka z marynowanymi pieczarkami
Przygotowany sos dodany do pozostałych składników sałatki.