Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryżowa zupa z warzywami

  • 17
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Robię taką zupę w 2 wersjach - albo gotuję wywar na warzywach i drobiu - przecedzam, a potem zasypuję go ryżem, albo warzywa ucieram.

Ryżowa zupa z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowa zupa z warzywami

 

  • 3 duże pałeczki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka( lub pół większej )
  • kawałek selera
  • ¼ pory
  • 1 kostka Rosół z kury z pietruszką i lubczykiem Knorra
  • maggi w płynie
  • 1 litr wody
  • 10 dag ryżu
  • 2 łyżki usiekanego koperku ( może być mrożony )
  • 1 litr wody

 

Sposób przygotowania:

Ryżowa zupa z warzywami
Umyć i oczyścić mięso . Warzywa obrać i umyć . Utrzeć na tarce jarzynowej ( największe oczka ) marchew , pietruszkę i seler .Por pokroić w cienkie pół plasterki . Włożyć do garnka pałeczki , utarte warzywa , kostkę bulionową . Zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia .Zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 30 minut . Wsypać ryż i gotować jeszcze 20 minut .Wyjąć pałeczki . Doprawić do smaku maggi w płynie . Posypać koperkiem . Pałeczki wyjęte z zupy albo obrać ze skórek , chrząstek i kości i po podzieleniu na kawałki dodać do zupy , albo użyć do zrobienia II Dania ( obsmażyć panierowane , zrobić w sosie ) . Woda odparowuje w trakcie gotowania do ok. 4 szklanek .Proponuję nie robić na zapas bo zgęstnieje za bardzo . Ja przygotowuję sobie wywar z kurczaka i warzyw a 20 minut przed obiadem wsypuję ryż - wtedy zupa ma odpowiednią gęstość . Zupa ryżowa gotowana ma delikatny smak - nie jest intensywna tak jak rosół .Jeśli ktoś gotuje dla dzieci lub dla osoby z rygorystyczną dietą to proponuję zrezygnować z kostki bulionowej na rzecz dodatkowych warzyw wrzuconych do wywaru w całości i potem wyjętych i szczypty soli .
Ryżowa zupa z warzywami
Bardzo proste i zdrowe składniki - uszykowane wszystko pod ręką
Ryżowa zupa z warzywami
Warzywa obrać , umyć i utrzeć na tarce jarzynowej a por pokroić
Ryżowa zupa z warzywami
Zalać wodą i dusić 30 minut , wsypać ryż i ponownie gotować 30 minut
Ryżowa zupa z warzywami
Doprawić do smaku - dodać koperek . Wymieszać . Podawać po igotowaniu bo stojąc zgęstnieje