Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Ryżowe conieco

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne drobne ciasteczka na każdą okazję!

Ryżowe conieco

Składniki:

Ryżowe conieco

 

  • 20 dag startych migdałów;
  • 50 g cienkich wafli ryżowych naturalnych;
  • 10 dag suszonej żurawiny;
  • 8 dag wiórków kokosowych;
  • 40 dag białej czekolady;
  • 15 dag kondensowanego mleka (10 %);
  • 2 łyżki brandy;

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe conieco
Na suchej patelni uprażyć migdały, do momentu, aż zaczną wydzielać aromat, zdjąć z ognia, ostudzić. Wafle ryżowe drobno pokruszyć, wymieszać z migdałami, żurawiną i wiórkami kokosowymi. Mleko skondensowane podgrzać i dodać do niego połamaną białą czekoladę. Całość podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Masę czekoladową wymieszać dokładnie ze suchymi składnikami. Wlać brandy i jeszcze raz dobrze wymieszać. Prostokątną blachę wyłożyć folią spożywczą. Przygotowaną masę rozprowadzić równo na blasze, przykryć folią spożywczą i lekko spłaszczyć. Wstawić na noc do lodówki. Zastygnięty placek, wyjąć z formy, usunąć folię i pokroić na prostokąty (2x4 cm). Ciastka można otoczyć we wiórkach kokosowych i odstawić na 12 godz. do wysuszenia. Po tym czasie ułożyć ciastka w szczelne pudełka, przechowywać w chłodnym miejscu (nie w lodówce).

Tagi:

czekolada