ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Ryżowe danie z foremek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i szybkie danie obiadowe dla wielbicieli ryżu i dań jednogarnkowych.

Ryżowe danie z foremek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowe danie z foremek

 

  • 2 woreczki ryżu
  • 200 g kiełbasy podwawelskiej
  • 1 cebula
  • 2 szklanki mrożonej marchwi z groszkiem
  • sól
  • pieprz
  • maggi

Sposób przygotowania:

Ryżowe danie z foremek
Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę siekamy, kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę. Kiełbasę podsmażamy na patelni razem z cebulą. Marchew z groszkiem gotujemy w osolonej wodzie lub na parze. Gotowy ryż mieszamy z marchewką i groszkiem oraz podsmażoną cebulą i kiełbasą. Wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem a także maggi. Po dokładnym wymieszaniu, nakładamy powstałą potrawę do foremek (można użyć np. małych bulionówek lub filiżanek) i wykładamy na talerze. Smacznego!
Ryżowe danie z foremek
Ryż gotujemy dość długo, tak aby jego konsystencja nie była sypka, lecz trochę kleista.
Ryżowe danie z foremek
Kiełbasę podsmażamy na patelni. Gdy użyjemy teflonowej, nie musimy do smażenia dodawać ani grama tłuszczu.
Ryżowe danie z foremek
Gdy kiełbasa lekko zarumieni się, wrzucamy cebulę i nadal smażymy.
Ryżowe danie z foremek
Usmażoną kiełbasę i cebulę mieszamy z ryżem. Teraz wystarczy tylko dodać marchew z groszkiem i potrawa gotowa!

Tagi:

ryż kielbasa