Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ryżowe kotleciki w płatkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotleciki z ryżu panierowane w płatkach kukurydzianych są pyszne z chrupiącą skórką.

Ryżowe kotleciki w płatkach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryżowe kotleciki w płatkach

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe kotleciki w płatkach
Ryż ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej, ostudzić. Do zimnego ryżu dodać roztrzepane jajko, mąkę kukurydzianą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z ryżu formować okrągłe, spłaszczone kotleciki, obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych i smażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju. Podawać zamiast ziemniaków do mięsa, sosu i surówek.
Ryżowe kotleciki w płatkach
Ugotowany zimny ryż wymieszać z przygotowanymi składnikami
Ryżowe kotleciki w płatkach
Formować kotleciki i obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych
Ryżowe kotleciki w płatkach
Smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju

Tagi:

ryż jajko jajka