misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Ryżowe kulki z wkładka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To danie niezwykle zaintrygowało moją rodzinę, teraz jest jednym z ulubionych.

Ryżowe kulki z wkładka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowe kulki z wkładka

 

 

Sposób przygotowania:

Ryżowe kulki z wkładka
Do garnka naleć wodę, dodać mleko i kurkumę. Posolić. W takiej mieszance ugotować ryż. Po ugotowaniu odcedzić (nie przelewać zimną wodą!) i zostawić do ostygnięcia.



Mięso mielone usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przyprawić curry, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać pół puszki pomidorów i chwilę dusić.



Ostudzony ryż wymieszać z jajkami. Mozarelę pokroić na mniejsze kawałki. Nabierać około 2 duże łyżki ryżu i uformować płaski placuszek. Na niego nałożyć łyżkę mięsa mielonego i kawałeczek sera. Całość zlepić by uformowała się kulka. Można sobie pomóc folią spożywczą.



Każdą kulkę maczać w mleku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu (najlepiej we frytownicy) na rumiany kolor.



Można podawać jako samodzielne danie z porcją sałaty lub z sosem pomidorowym.
Ryżowe kulki z wkładka
Ryż po ugotowaniu odcedzamy ale nie przelewamy zimną wodą by został lekko klejący
Ryżowe kulki z wkładka
Mięso smażymy i doprawiamy a następnie dodajemy pomidory
Ryżowe kulki z wkładka
Jeśli cieżko nam uformowac kulę można sobie pomóc folią spożywczą
Ryżowe kulki z wkładka
Kulki po upieczeniu powinny być ładnie zarumienione z każdej strony