SUPERPRZEPIS

Ryżowe naleśniki z truskawkami i arbuzem

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Ryżowe naleśniki z truskawkami i arbuzem

Ciasto naleśnikowe na mleku ryżowym , soczyste truskawki i arbuz w połączeniu z kremowym twarożkiem tworzą pyszną całość na deser lub letni obiad.

Składniki:

Ryżowe naleśniki z truskawkami i arbuzem

 

  • Naleśniki:
  • 1 szklanka mleka ryżowego
  • 1 szklanka gazowanej wody mineralnej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • Olej kokosowy do smażenia

 

  • Nadzienie:
  • 35 dag kremowego twarożku
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek
  • 1 szklanka pokrojonego arbuza
  • Syrop klonowy do polania lub polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ryżowe naleśniki z truskawkami i arbuzem

ETAP 1:

Ryżowe naleśniki z truskawkami i arbuzem
ciasto z mlekiem ryżowym robię wg przepisu

Całe jajka wbijam do miski i ubijam na puszystą pianę z cukrem, oraz szczypta soli wlewam mleko ryżowe oraz wodę gazowaną, dodaję mąkę i miksuję aż będzie jednolite bez grudek

ETAP 2:

Ryżowe naleśniki z truskawkami i arbuzem
patelnię rozgrzewam i smażę pojedyncze placki

Odstawiam w spokoju ciasto na 30 minut, po czym wlewam porcjami ciasto na rozgrzaną z niewielką iloscią oleju patelnię i smażę naleśnikowe placki.

Nadzienie:

Ryżowe naleśniki z truskawkami i arbuzem
twarożkiem nadziewam naleśniki i owocami Saddam i polewam polewą

Kremowy twaróg mieszam ze śmietanką i cukrem, nadziewam naleśniki posypuję owocami pokrojonymi w kostkę polewam syropem lub polewą i podaję.

Życzę smacznego!