paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ryżowo jabłkowe serca

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Deser z ryżu gotowanego na mleku oraz jabłek z galaretką podane razem z sosem jogurtowo- cynamonowym

Ryżowo jabłkowe serca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryżowo jabłkowe serca

 

Sposób przygotowania:

Ryżowo jabłkowe serca
Do mleka dodać laskę wanilii, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy wsypać ryż i go ugotować. Pod koniec, gdy mleko już prawie się wchłonie, dodać żółtko, wymieszać energicznie.Tak przygotowany ryż wkładamy do foremek silikonowych na około 1/2 wysokości. Obrane i starte jabłka zagotować wraz z galaretka w rondlu tak aby galaretka się rozpuściła.Masę jabłkową wyłożyć na masę ryżową. Pozostawić w chłodnym miejscu na 4-5 godzin. Przygotować sos : jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem. Deser wyjąć z foremek i polać sosem jogurtowym.
Ryżowo jabłkowe serca
Do mleka dodać laskę wanilii, skórkę pomarańczową, cukier waniliowy wsypać ryż i go ugotować.
Ryżowo jabłkowe serca
Obrane i starte jabłka zagotować wraz z galaretka w rondlu tak aby galaretka się rozpuściła.
Ryżowo jabłkowe serca
ryż wkładamy do foremek silikonowych na około 1/2 wysokości.
Ryżowo jabłkowe serca
Masę jabłkową wyłożyć na masę ryżową. Pozostawić w chłodnym miejscu na 4-5 godzin.