kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Rzadki dżem jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rzadki dżem doskonały za równo na kanapki jaki do naleśników czy lodów!

Rzadki dżem jagodowy

Składniki:

Rzadki dżem jagodowy

 

  • 1,5 kg jagód (czarnej borówki)
  • 0,3 kg cukru
  • 1 opakowanie żelfixu

 

Sposób przygotowania:

Rzadki dżem jagodowy
Jagody rozdrobnić blenderem na płynną masę. Zblendowane jagody przełożyć do emaliowanego garnka i dodać żelfix. Wszystko wymieszać. Jagody gotować na niewielkim ogniu cały czas mieszając, pilnując żeby się nie przypaliły. Doprowadzić jagody do wrzenia i dodać cukier. Całość podgrzewać tak długo aż zacznie się gotować. Wrzące jagody gotować ok. 5 min i przelać do wyparzonych słoików. Ja przelałam dżem do małych słoiczków po koncentracie pomidorowy, wyszło mi 12 słoiczków. Słoiczki z gorącym dżemem zakręcić i położyć do góry dnem , żeby się zamknęły. Tak przygotowanego dżemu nie trzeba pasteryzować. SMACZNEGO!

Tagi:

rzadki